Een onderhandelingstraining is écht de beste training die je van je baas kan krijgen. Het is namelijk de enige training waar je je hele leven wat aan hebt, in elke baan of functie en zowel zakelijk als privé. Vaak als we een training geven zijn er deelnemers die nog even ’privé’ met ons willen spreken. De meest gestelde vraag die we dan krijgen is hoe zij de onderhandelingen over een beter salaris zouden moeten insteken.
We hebben vast een aantal tips:
Begin op tijd met het gesprek
Functioneringsgesprekken vinden meestal plaats aan het einde van het jaar. Vaak krijgt u dan te horen krijgt wat uw salaris voor het komende jaar gaat worden. Het gesprek over een hoger salaris kan u echter beter wat eerder in het jaar houden, namelijk bij het maken van een planning over uw functioneren en uw doelstellingen. Als u het pas doet tijdens het functioneringsgesprek bent u eerder aan het bedelen dan aan het onderhandelen.
Maak vooraf uw huiswerk
Denk na over uw doelstellingen: wat is het salaris dat u graag zou krijgen? Zoals bij de voorbereiding van elke onderhandeling is het wel belangrijk om enige realiteitszin te behouden. Als u te ver boven het door u gewenste salaris opent, is er altijd een afbreukrisico aanwezig en juist in salarisonderhandelingen is het belangrijk om dat te vermijden. U wilt immers niet dat uw werkgever na het gesprek op zoek gaat naar een voor hem beter alternatief. Blijf dus wel binnen reële marges.
Onder welke voorwaarden krijg ik het wel?
Vraag nog voor u aan het nieuwe jaar begint welke factoren van invloed zullen zijn op de bepaling van uw salaris aan het einde van het jaar. Vraag ook onder welke voorwaarden uw werkgever bereid is om het door u gewenste salaris te betalen. Zorg dat daar ook SMART afspraken (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdsgebonden) over op papier komen.
Houd uw prestaties bij
Uw salaris is niet op op zichzelf staande gebeurtenis. Het maakt onderdeel uit van een uitgebreid proces om uw bijdrage en prestaties binnen een verslagperiode te beoordelen. Houd dus ook gedurende het jaar uw prestaties bij. Vaak leiden de werkgevers selectief geheugenverlies en laten de meest recente gebeurtenissen het zwaarste wegen. Om dat te voorkomen is het juist belangrijk om een goed overzicht te hebben van alle zaken die u gedurende het jaar hebt gepresteerd. Maak uw leidinggevende ook regelmatig bewust van uw bijdragen aan de organisatie door ze onder de aandacht te brengen. Wees een goede marketeer van uzelf!
Denk vooraf na over uw wensenlijst
In veel gevallen zal u ’nee' krijgen, vanwege het bestaan van salarisschalen, functieprofielen en andere vormen van bureaucratie. Denk voorafgaand aan het gesprek nog na over zaken die ook een waarde voor u vertegenwoordigen: een parkeerplaats in de garage, een bonus, extra verlof, een auto/fiets van de zaak, meedoen aan een prestigieuze opdracht, de eerstvolgende promotie, een groter kantoor, een nieuwe smartphone, abonnement op een fitnessclub etcetera. Een avondje brainstormen met uw partner of vrienden kan een uitvoerige wensenlijst opleveren. Als u nu niet kan krijgen wat u wilt hebben, vraag dan wanneer het wel kan.
Uit praktijkervaring kan ik nog meegeven dat de mensen die het meeste vragen ook vaak het meeste krijgen. Degenen die nooit iets vragen, krijgen ook het minste.
Om te krijgen wat je waard bent moet je goed kunnen onderhandelen. Als je dat wilt komen leren, vraag het aan je baas en je bent natuurlijk van harte welkom op één van onze trainingen.